ОбнародваНЕ, в. Капитал

Много интересна статия. Авторът я е написал чудесно. Ще следя внимателно неговите бъдещи публикации.

Според мен е нормално Държавен вестник да се печата на загуба. Самата услуга – публикуване на резултатите от дейността на народното събрание, би следвало да е за негова сметка, а не да се финансира от читателите на вестника. Единственото, което те би трябвало да заплащат, е стойността на печата. Останалата дейност е съвсем нормално да се субсидира. Затова би било най-правилно, ако стойността на всяко печатно копие е равна на неговата цена – 0,80 ст.,

Читателят изхожда от позицията, че е данъкоплатец и едва ли не щом е на загуба Държавен вестник, тя се заплаща от неговите данъци. Не. Парламентът е публично благо, което данъкоплатеца заплаща. Можем да го наречем „разходи за демокрация“. Дейността на парламента следва да се огласява – „достъп до информация“. Най-цивилизованият вариант е безплатен достъп в електронен формат, но тази услуга отново следва да я заплати данъкоплатеца.

Представете си, че вие сте потребители на вестника и желаете да го получавате в хартиен вариант. Сигурен съм, че няма да сте радостни, ако знаете, че в цената, която заплащате, всъщност плащате и за дейност, която би следвало да е за сметката на всички данъкоплатци?

Вашият коментар