Кои са приоритетните сектори за привличане на инвестиции у нас според държавата, Investor.bg

Земеделието и хранително-вкусовата промишленост са третата група сектори, в които приоритетно би трябвало да се инвестира, смятат от БАИ. Още повече, че постоянно расте интересът в света към здравословните храни. Европа е най-големият производител и износител на хранителни стоки, подчерта Борислав Стефанов. У нас предприятия за производство на хранителни стоки има в София и Пловдив, а големите предприятия за напитки произвеждат главно вино и бира.

У нас годишните приходи от земеделието и хранително-вкусовата промишленост са около 4 млрд. евро и формират около 23% от приходите от продажби от производство. Тези отрасли биха могли да се развиват в почти цялата страна и целта ни е да развиваме екологично земеделие и производство на чисти храни.

Хубаво е, че не са сложили земеделието на първо място. Един от първите уроци в икономиката е, че развититие страни имат много развито земеделие, но то е около 2% от БВП. Това е поредният път, в който се вижда, че няма анализ при посочване на приоритети. В статията има и добра новина – туризмът е отпаднал. Това е стъпка в правилната посока.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: