Борисов залага на икономически растеж от производството на храни и вода, в. Дневник

Ако се абстрахираме от говоренето на българския премиер, виждаме няколко идеи. Не всички са оригинални, но определено откриваме авторство в цитата:

Според Борисов не може да има реален растеж от „приватизирането на мобилните оператори, нито от моловете, нито от възобновяемите енергийни изтчници“. „Като няма петрол, ще ходиш пеша. Като няма електричество, ще запалиш свещ. Като няма храна и вода, умираш. България е прекрасен рай за нашия петрол – храните и минералните води, злато тече в реките“, заяви още премиерът. Той се аргументира с това, че в света има рязка нужда от храни и вода, а в България има огромни пустеещи територии, които могат да се използват за земеделие.

За да имаш по-високи доходи, трябва да произвеждаш повече продукт. В развитите страни доходите са по-високи, без да имат ресурсите на Русия, например. Затова когато избираме какво да произвеждаме и да приоретизираме, трябва да гледаме кой продукт носи повече добавена стойност. Съмнявам се в близките петдесет години производството на храни и вода да задмине по добавена стойност мобилните оператори и „моловете“. Производството на електричество от ВЕИ се субсидира, което означава, че добавената му стойност е по-ниска от тази на производството на храни и вода. Тук премиерът има попадение.

Нито туризмът, нито хранително-вкусовата промишленост трябва да бъдат поставяни на фокус. Още повече производството на електроенергия от ВЕИ.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: