Георги Павлов: „Време за сделки“, в. Капитал

Пазарът на недвижими имоти в момента е спокоен. Няма база за по-нататъшен спад, но ръстът му ще следва този на икономиката като цяло. Ако трябва да опиша с две думи моментното му състояние, то те са: време за сделки. Хората и предприемачите са готови, а виждаме, че и банките имат апетит за повече бизнес.
Георги Павлов, изп. дир. на „АДРЕС Недвижими имоти“ във в. Капитал

Наистина пазарът на недвижими имоти е спокоен, но прогнозите все още са трудни. Предприемачите и банките са готови, значи цените все още са високи. Можем да направим този извод, защото все още е очевидно, че търсенето е слабо.

Най-обективно е да очакваме, че докато наемите стоят на настоящото равнище и цените на имотите няма да тръгнат нагоре. А наемите продължават да падат. Продажбите на имоти и отдаването им под наем са два много силно свързани пазара.

В общия случай всеки потенциален купувач си прави проста сметка – с колко ще се покачат разходите му, ако закупи жилище с ипотечен кредит, вместо да плаща наем. В момента тази сметка не излиза. Отговорът на този въпрос често пъти е „двойно“. Веднъж – защото лихвите на банките са високи, втори път – защото наемите са ниски.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: